Bali Art

Bali Art több mint stílus, Inspiráció.

Indonéziában a legősibb mesterségek közé tartozik a fa- és kőszobrászat.

A gazdag forma- és szimbólumvilág megformálását apáról-fiúra generációk hosszú sora őrzi. Jelképrendszerükben a természet és a természetfeletti, isteni eredetű ábrázolás fejezi ki mély és valós kapcsolatukat a világgal.

Kézműves alkotásaik valódi értéket képviselnek.

Díszes faragványaik különböző építészeti- és lakberendezési stílusok izgalmas, ámulatba ejtő, központi vagy kiegészítő elemeit alkotják. Különösen Bali szigetén láthatunk erre számos példát, világszínvonalú építészeti megoldásokkal. A balinézek kifinomult térlátása és szépérzéke a legtökéletesebb egyensúlyi állapotot képes létrehozni az indázó és legapróbb részletekig megmunkált műalkotások és a hasonlóan túldíszített belső terek között; éppúgy mint legfőbb művészeti értékként harmonikusan kiemelni egy minimalista környezetben. A tradicionális mintakövetés mellett kivételesen ízlésesen alkalmazzák a letisztultabb geometriai formákat, hogy a harmóniához minden őket körülvevő térben hozzájáruljanak. Kültéren, kertekben, teraszokon csobogókat, vízfalakat, áttört faragású lámpatesteket helyeznek el.

Hazai viszonylatban a balinéz faragványokat egyedi, karakteres megjelenése alkalmassá teszik arra, hogy bármely élettér, közösségi helyiség domináns elemeiként – merőben szokatlan, mégis önmagában is lenyűgöző műalkotásként – értékeljük / használjuk.

A Bali Art egy lehetőség, hogy az ipari tömegtermelés mellett újra helyezzük előtérbe és méltó helyére a kézműves mesteremberek alkotásait.